Onze dieren

Bewoners

Wat is een kinderboerderij nou zonder dieren… juist: niet erg leuk. Dus stellen we jullie voor aan onze sterren die de hoofdrol spelen op de kinderboerderij. We hebben twee vriendelijk varkens, twee superlieve geiten, twee altijd samen rommelende schaapjes, twee stoere hanen, een dozijn konijnen en cavia’s en natuurlijk eenden en ganzen. Wie ook niet ontbreken zijn de kippen. We hebben verschillende soorten rondlopen. Je ziet ze hier op de plaatjes. Scroll naar beneden om meer te lezen over onze bewoners!


Geiten: Alana en Maya

Het zoogdier Capra Hircus, oftewel ‘de geit’, behoord tot de Orde van de Evenhoevigen. Deze naam is te danken aan hun voetjes… Geiten hebben namelijk maar twee tenen! De Evenhoevigen worden gezien als de ‘meeste succesvolle’ zoogdieren omdat ze bijzonder goed gedijen op de vele grasvlaktes die onze wereld rijk is. Naast geiten horen ook schapen en herten tot deze groep!Wist jij dat er wereldwijd ongeveer 450 miljoen geiten zijn?! Twee daarvan zijn te vinden bij ons op De Dierencapel.

Gezellige geitjes Alana en Maya maken, samen met de varkens Kevin en Olivia, de dienst uit op ’t plein! Vooral Alana, de grootste van het duo, is me er eentje. Soms pest ze de konijnen een beetje of laat ze de iets schichtigere schaapjes schrikken!Stiekem hebben de geitjes echter ook maar een klein hartje en worden ze helemaal gelukkig van een flinke knuffelpartij

Alana
Maya

Dat geiten van klimmen houden is meestal wel bij het grote publiek bekend. Wie hier aan twijfelt kan eens op bezoek komen bij Maya! Na een periode van gewenning en enigszins ‘de kat uit de boom te kijken’ laat onze nieuwste geit graag haar kunstjes aan het publiek zien: Overal klimt ze op; de schuilhuisjes, de haspel, zelfs de vensterbank wordt niet ontzien!

Maya is misschien wat verlegen in vergelijking met Alana, maar ook Maya komt graag naar de bezoekers toe voor een fijne aai. Behalve misschien als er vers hooi is want dan zijn ze waarschijnlijk druk aan het knabbelen!


Varkens: Kevin en Olivia

Wist je dat varkens hartstikke slim zijn? Wetenschappers ontdekten dat varkens hetzelfde intelligentieniveau hebben als honden.

Je kunt varkens dus van alles leren! Deze dieren worden daarom ook steeds populairder als huisdier. Maar pas op! Zelfs de zogenaamde minivarkens kunnen nog erg groot worden.

Daarnaast hebben varkens veel aandacht nodig. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zijn varkens eigenlijk erg schone dieren. Waarom ze dan zo in de modder rollen? Zo beschermen ze hun gevoelige huid tegen de zon! Inderdaad best pienter, hè?

Het varken heet officieel Sus scrofa domesticus en hoort tot de familie der Suidea. Net zoals het schaap en de geit horen de varkens ook tot de orde der evenhoevigen.

Ben je benieuwd naar onze varken Kevin? Kom maar eens op de Dierencapel kijken of lees meer over hem hieronder.

Nadat onze trouwe vriend Bicker vanwege z’n gezondheid moest worden ingeslapen kon Prins vanzelfsprekend niet alleen achterblijven. De zoektocht naar een geschikt maatje ging van start! Na enige tijd kwam Kevin op ons pad, een jong varkentje dat voorheen alleen bij mensen in huis had gewoond. Het ontbrak Kevin aan de broodnodige kennis op het gebied van varkens-etiquette en Prins nam de rol van strenge-doch-rechtvaardige onderwijzer op zich. Al met al leert Kevin zich steeds vaker als een echt varkentje te gedragen! Maar Kevin is ook nog steeds een echte knuffelkont die gek is op aandacht van zowel vrijwilligers als bezoekers. Dit maakt hem een populaire Dierencapel bewoner en mensen komen graag even met hem knuffelen of zelfs een kleine massage geven.

Mooi damesvarkentje Olivia kwam bij ons terecht als maatje voor Kevin. Met haar donkere vacht en lange neus is ze goed to onderscheiden van haar voornamelijk roze soortgenoot. Toch zijn Kevin en Olivia beiden “mini-micropigs”. Maar ze zijn, zoals onze vaste bezoekers ongetwijfeld weten, helemaal niet zo heel klein!

Olivia kwam, net zoals Kevin, als huisvarken bij ons terecht. Ze moest dus behoorlijk wennen aan het leven op de kinderboerderij! Maar nu zien we haar vaak kwispelen en vrolijke knor-geluidjes geven. Ja, Olivia is zonder meer het meest vocale varken van de twee. Oh ja, en waar je Olivia het meest blij mee maakt: Zachtes haar haren kammen met een schone afwasborstel!

Olivia

Schapen: Dotje en Noortje

De Ovis aries, beter bekend als het schaap, kennen we natuurlijk vanwege zijn wol. De schapen die we nu kennen, zijn vaak zelfs zo geëvolueerd dat hun haar continu blijft groeien! Net als geiten hebben schapen trouwens heel bijzondere ogen … Is dat je wel eens opgevallen?

Met hun horizontale, rechthoekige pupillen kunnen ze alles wat er om ze heen gebeurt extra goed in de gaten houden!

Hoewel de meeste schapen wit zijn, hebben wij op de Dierencapel twee lieve zwartharige schaapjes: Dotje en Noortje.

Ons schapengroepje bestaat uit kleine, zwarte Ouessant-schaapjes. Dit ras komt oorspronkelijk van een eiland aan de Franse kust en is het allerkleinste schapenras ter wereld.

Er wordt gezegd dat het ras is ontstaan doordat de Vikingen de schapen achterlieten toen ze Europa verkenden. Stoere schaapjes dus, zou je zeggen!

Nou … dat valt wel een beetje mee. Dotje en Noortje kunnen best een beetje verlegen zijn! De schaapjes kijken graag de kat uit de boom. Ze zijn lang niet zo brutaal als onze geitjes.

Noortje en Dotje

Konijnen

Oryctolagus cuniculus, oftewel het konijn, wordt vaak tot de knaagdieren gerekend. Deze zoogdieren behoren echter tot de orde der haasachtigen, de Lagomorpha. Sommige wetenschappers denken zelfs dat konijnen meer gemeen hebben met schapen en geiten dan bijvoorbeeld met cavia’s en ratten!

Het konijn is een graag geziene gast bij ons op De Dierencapel. We hebben er maar liefst acht!

Konijnen zijn erg geliefde huisdieren. Ze worden echter vaak impulsief gekocht, en men onderschat geregeld hoeveel zorg en aandacht een konijn nodig heeft om gelukkig te zijn.

Alle konijnen op De Dierencapel zijn afkomstig uit adoptiecentra. Bij ons krijgen de konijntjes een tweede kans!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden en katten, zijn konijnen prooidieren. Hierdoor kunnen ze een beetje schrikkerig zijn! Hoe kun je hier het best mee omgaan? Benader een konijn altijd rustig en niet van bovenaf, maar altijd van voren, zodat ze je kunnen zien. Konijnen zijn erg nieuwsgierig, dus als je rustig wacht, zullen ze ook vast naar jou toekomen!

“Mik is een middelgroot konijn met een prachtige wildkleur en woont sinds 2016 bij ons op de Kinderboerderij. Mik is waarschijnlijk in 2015 geboren (dat is bij konijnen lastig te schatten als je geen geboortedatum weet) en hij kwam bij ons terecht via de Dieren Opvang Amsterdam (DOA).

Na verschillende koppelpogingen heeft Mik uiteindelijk zijn konijnenmaatje gevonden: Coockie, een mooi donkerbruin Leeuwenkop-konijn en twee jaar ouder dan Mik. Mik is soms wat lui (hij ligt graag langdurig in zijn warme hok wat te suffen) en Coockie verkent regelmatig de buitenboel. Daar kan worden geklommen, geklauterd en ze kunnen zich verschuilen op en onder de konijnvriendelijke attributen die er voor ze zijn, inclusief een heuse zandbak!”

Billy en Prinses